Električno podno grijanje – prednosti i mane

Električno podno grijanje – prednosti i mane

Električno podno grijanje – prednosti i mane. Prikladno je za upotrebu gotovo svuda. Može se postavljati ispod keramike, laminata, vinila, parketa i ispod gotovo svih podnih obloga, čak i ispod tepiha. Može se upotrijebiti i vani za grijanje dvorišta, prilaza, pločnika… Za topljenje leda na krovovima u olucima za grijanje vodovodnih cijevi za kućnu ili industrijsku upotrebu.

Električno podno grijanje – prednosti

  • Mala ugradbena visina – što je idealno za renovacije kod kojih smo ograničeni konačnom visinom poda. Grijaća mreža je debljine 3,6 mm i može se izravno postaviti u keramičko ljepilo. Ako je mreža postavljena ispod laminata, zalijte je s približno 5 do 10 mm mase za niveliranje. Postoje i posebne grijaće folije za plivajuće podove (laminat, vinil) koje zauzimaju još manje prostora.

  • Brzo vrijeme odaziva – električno podno grijanje brzo reagira i zagrijava pod u samo nekoliko minuta, pogotovo ako je keramički, koji savršeno akumulira toplinu i zadržava je, dok grijač samo dogrijava i održava toplinu. Grijaća mreža obično se nalazi odmah ispod podne obloge, što dodatno ubrzava učinkovitost.

  • Niski troškovi nabave – ulaganje u električno podno grijanje izuzetno je povoljno. Cijena električnog podnog grijanja kreće se od 30 do 50 eura po kvadratu i pada s većom kvadraturom. Pri kupnji 15 m2 cijena kvadrata je niža i iznosi samo 25 eura po m2.

  • Bez održavanja – električno podno grijanje ne zahtijeva nikakvo održavanje, a istovremeno ima iznimno dug vijek trajanja od najmanje 20 godina ili duži. Ako se električno podno grijanje upotrebljava kao dodatno grijanje i nije u stalnoj upotrebi, vijek trajanja puno je duži. Obično će ranije zastarjeti kupaonica, keramika ili sami prostor koji će nakon toliko godina trebati renovirati.

Električno podno grijanje za sve podne obloge

Električno podno grijanje može se postaviti ispod bilo koje završne podne obloge. Najučinkovitije je u kombinaciji s keramikom ili kamenom, a ako ga želite postaviti ispod parketa, laminata ili vinila, lako ga možete zaliti masom za niveliranje. Za navedene plivajuće podove možete odabrati i druge prikladne vrste električnog podnog grijanja, primjerice folije koje se postavljaju izravno ispod plivajućeg završnog poda. Više o tome pročitajte u članku Električno podno grijanje ispod laminata

Električno podno grijanje – mane

Kao manu električnog podnog grijanja istaknuli bismo samo slučajeve starih slabo izoliranih objekata, koji nisu prikladan izbor za glavno i jedino grijanje objekta električnim podnim grijanjem, što bi uzrokovalo prevelike troškove grijanja. U takvim slučajevima ovakvo se grijanje preporučuje samo kao dodatno grijanje, npr. u kupaonici za osjećaj toplog poda.

Podno grijanje ima više prednosti nego mana

Usporedba pokazuje da električno podno grijanje ima više prednosti nego mana. No svejedno: Ako želite električno podno grijanje želite upotrijebiti kao osnovno grijanje, morate se uvjeriti u energetsku vrijednost objekta, veličinu prostorija i izračun potrošnje kako kasnije ne bi došlo do prevelikih troškova. Možda je u takvim slučajevima pametnije odlučiti se za neku drugu vrstu grijanja, a mi smo električno podno grijanje upotrijebili u kupaonici gdje je i najkorisnije – topli pod tamo gdje smo bosi.

Ponuda grijaćih mreža, setova i termostata

podno-grijanje-grijace-mreze

kompleti

Sve što vam je potrebno za električno podno grijanje. Komplet set u odabranoj dimenziji s uključenim termostatom i podnim senzorom

grijace-mreze-za-podno-grijanje grijaća mrežica

Grijaće mreže

Trebate samo grijaću mrežu bez termostata? Dostupne su dimenzije od 0,5 m do 15 m. Također možete kombinirati nekoliko mreža.

Diditalni termostat za električno podno grijanje

termostati

Odaberite termostat za podno grijanje – analogni, digitalni ili WiFi za daljinsko upravljanje. Različite mogućnosti.

električno podno grijanje grijače mreže termostat za podno grijanje grijači film za infracrveno podno grijanje

Zanimljivi linkovi - podno grijanje

Električno podno grijanje – prednosti i mane

0
elektricno-podno-grijanje--montaza-i-polaganjeelektricno-podno-grijanje--ispod-laminata-parketa-vinila