Električno podno grijanje – montaža i polaganje

Električno podno grijanje – montaža i polaganje

Električno podno grijanje – montaža i polaganje je vrlo jednostavno i brzo !

Električno podno grijanje – montaža i polaganje je vrlo jednostavno i brzo. Upravo je to jedna od najvećih prednosti ovog sustava grijanja. Jer dovoljno je samo razvući grijaće mreže i priključiti ih na električnu mrežu. Pročitajte nekoliko savjeta, uputa i važnih stvari na koje trebate obratiti pažnju pri postavljanju električnog podnog grijanja

Električno podno grijanje možete postaviti sami

Električno podno grijanje jednostavno se položi na estrih ili čak na stare pločice i preko njih se postave nove bez skidanja starih. Jedino je potrebno paziti da površina na koju se postavlja grijaća mreža bude čista i bez rubova koji bi mogli oštetiti grijaći kabel.

Budući da se električno podno grijanje, za razliku od vodenog, postavlja na estrih i samim time bliže završnom podu – keramici, ima znatno kraći odaziv i puno brže zagrijava pod od vodenog podnog grijanja.

 

Kako pravilno postaviti električno podno grijanje

Postavljanje električnog podnog grijanja ne zahtijeva posebno znanje i vještinu, pa to možete učiniti sami ili postupak prepustiti svojem električaru ili keramičaru koji i u tome ima iskustva. Samo je potrebno paziti da se ne ošteti grijaći kabel te zamisliti i isplanirati trasu toplinske mreže, dovoda do termostata i podnog senzora.

Ugradnja podnog grijanja u 7 jednostavnih koraka:

1.korak: Unaprijed razmislite o polaganju i mjerenju. Važno je unaprijed odrediti raspored grijaćih mreža, mjesto podnog senzora te putanju senzora i kabela za napajanje do termostata.

2.korak: Izrežite utor u podu u koji možete umetnuti kabel za napajanje i senzor temperature poda.

3.korak: Temeljito očistite pod i provjerite je li površina ravna i bez oštrih rubova.

4.korak: Odstranite zaštitnu foliju (ljepljivu foliju) s grijaćih mreža ili grijaćih folija i postavite električno podno grijanje u prostoriju. Pri polaganju krenite od termostata i podnog senzora. Kada promijenite smjer, izrežite mrežu (pazite da ne oštetite grijaći kabel!) i savijte je u drugom smjeru. Nastavite popunjavati prostor. Ako vam ostane mreže, grijaći kabel možete izvući (odlijepiti) od mreže i provući ga na drugim mjestima.

Pažnja: NIKADA nemojte rezati ni skraćivati grijaći kabel! Priključni se kabel može skratiti ili produžiti.

5.korak: Izmjerite otpor. Na električno podno grijanje ulijte odgovarajuće ljepilo, podni estrih ili masu za niveliranje. Izmjerite otpor (kako biste isključili moguću štetu ako do nje dođe tijekom rada)

6.korak: Pričekajte da prođe vrijeme stvrdnjavanja koje je definirao proizvođač. Zatim možete postaviti podnu oblogu.

7.korak: Izmjerite električne vodiče. Zatim električar može spojiti grijač.

Primjeri polaganja i okretanja – preklapanje grijaće mreže

montaža električnega talnega gretja
montaža električnega talnega gretja prikaz
montaza-polaganje-podnog-grijanja-upute1

Važni savjeti:

Ugradnja električnog podnog grijanja – na što treba obratiti pažnju?

Ako ćete sami postavljati električno podno grijanje, posavjetujte se s dobavljačem sustava i pročitajte upute. To će vam također pomoći da napravite plan ugradnje.

  • Također možete postaviti više grijaćih mreža – ponekad je lakše postaviti više kraćih mreža nego jednu dužu. Ovisi o prostoru. Na jedan termostat možete priključiti više mreža. Samo treba paziti da ne prekoračite najveću dopuštenu snagu termostata. Obično na jedan termostat možete priključiti dobrih 20 m2 grijaće mreže od 150 W.

  • Grijaći kabel nikada se i ni pod kojim uvjetima ne smije skraćivati. Svaka duljina grijaćeg kabela ima svoju specifičnu vrijednost otpora. Kad bi se kabel skratio, pregrijao bi se i prije ili kasnije prestao raditi.

  • Senzor temperature poda postavite blizu termostata. Mora ležati između dvije grijaće mreže ili grijaće folije i biti na istoj visini.

  • Grijaći kabel nikada se ne smije križati – razmak između grijaćih kabela mora biti najmanje 8 cm. Grijaća mreža također se postavlja 10 cm od zida.

  • Prije polaganja izmjerite otpor grijaće mreže. Nakon postavljanja mreže ponovno izmjerite otpor (prije polaganja nivelirajuće mase ili keramike) kako biste bili sigurni da se rešetka nije oštetila pri postavljanju. Učinite to nekoliko puta i na kraju, kad je keramika postavljena.

  • Podno grijanje ne smije se odmah priključiti, mora se pričekati da se ljepilo potpuno osuši, tek tada se može krenuti s postupnim uključivanjem na nižim temperaturama i tek onda postupno povećavati temperaturu.

Ponuda grijaćih mreža, setova i termostata

podno-grijanje-grijace-mreze

kompleti

Sve što vam je potrebno za električno podno grijanje. Komplet set u odabranoj dimenziji s uključenim termostatom i podnim senzorom

grijace-mreze-za-podno-grijanje grijaća mrežica

Grijaće mreže

Trebate samo grijaću mrežu bez termostata? Dostupne su dimenzije od 0,5 m do 15 m. Također možete kombinirati nekoliko mreža.

Diditalni termostat za električno podno grijanje

termostati

Odaberite termostat za podno grijanje – analogni, digitalni ili WiFi za daljinsko upravljanje. Različite mogućnosti.

električno podno grijanje grijače mreže termostat za podno grijanje grijači film za infracrveno podno grijanje

Zanimljivi linkovi - podno grijanje

Električno podno grijanje – montaža i polaganje

0
električno talno gretje montaža in polaganje