Infracrveni grijaći film

Grijaći film za podno grijanje za laminat vinil parket

Grijaći film za podno grijanje za laminat, vinil, parket,…

Grijaći film za podno grijanje za laminat vinil parket.  Prikladan je za laminat, parket, vinil i ostale plivajuće podove (koji se ne lijepe na pod)

 

Osnova modernog infracrvenog podnog grijanja

Podno grijanje već je poznato kao najučinkovitije grijanje. Posebno dobra svojstva ima grijanje električnim IC karbonskim folijama koje osiguravaju ugodnu toplinu, ekonomičnost i istovremeno grijanje IC zračenjem koje zagrijava druga tijela i predmete u prostoriji.

Grijaće folije ekonomične su i jednostavne za postavljanje. Odlikuje ih vrlo mala debljina folije od 0,366 mm, što osigurava uporabljivost kod renoviranja gdje je visina poda može predstavljati ograničenje te nudi mnoge prednosti modernog grijanja

grijaći film za infracrveno podno grijanje grijače folije

IC grijaći film - folija

IC grijaće karbonske folije za električno podno grijanje. Provjerite ponudu

IC grijaći karbonski film – tehnologija budućnosti!

Podno grijanje s karbonskom ugljikovom nano tehnologijom

Grijaća folija, poznata i kao karbonska grijaća folija, najtanja je verzija električnog podnog grijanja. Sastoji se od otisnutog grafena u laminiranoj foliji i dva bakrena vodiča koji daju elektrovodljivi premaz na nosivom materijalu. Gotovo cijela površina unutar grijaće folije ravnomjerno se zagrijava i osigurava ugodno topao pod na cijeloj površini na koju je postavljena.

98,6 % energije pretvara se u toplinu !

U usporedbi s ostalim električnim sustavima grijanja, gotovo sva utrošena električna energija (98,6 %) pretvara se u toplinu i infracrveno zračenje, zbog čega je IC grijaća folija toliko učinkovita. IC zračenje istovremeno zagrijava druge predmete i kao rezultat toga u prostoriji nije potrebna visoka temperatura zraka kako bi se u njoj postigao osjećaj topline.

graphen-2
Struktura graphena
grijaci-film-ic-folija-infracrveno-podno-grijanje-prerez-01

Grijaći film za podno grijanje za laminat, vinil, parket,…

 • Jednostavna ugradnja

Električno podno grijanje može se ugraditi na postojeće podne površine bez većih konstrukcijskih promjena. Infracrvena grijaća folija prikladna je gdje god želite višu temperaturu i topli pod. Možete je staviti u dnevni boravak, spavaću sobu, ispred sofe ili čak ispod blagovaonskog stola.

 • Izuzetno tanka – debljina grijaće folije je samo 0,366 mm

Prednost IC grijaćih folija jest to što su vrlo tanke – debljina folije je samo 0,366 mm. Iz tog su razloga iznimno prikladne za adaptacije gdje ste ograničeni visinom poda. Ispod grijaće folije stavlja se sloj izolacijskih ploča od 3 mm naviše, ovisno o tome koliko ste ograničeni visinom poda.

 • Grijaća folija može se postaviti ispod različitih podnih obloga

Grijaće mreže mogu se kombinirati sa svim tzv. plutajućim podovima. Idealne su za ugradnju ispod laminata, ali se mogu upotrijebiti i za vinil, parket, pa čak i ispod tekstilnih podnih obloga. To znači da ne morate raditi kompromise pri odabiru podne obloge.

Grijaći film za podno grijanje - Prednosti i značajke

Grijaći film - Prednosti

Grijaća folija, poznata i kao ugljikova grijaća folija, nudi mnoge prednosti. Prikladne su za polaganje ispod plivajućih podova koji se ne lijepe za pod – laminata, vinila, parketa…

Grijaće folije vrlo jednostavno možete postaviti sami, osim priključivanja koje mora obaviti kvalificirani električar.

Svojstva IC grijaće folije

Folije vam mogu pripremiti na odgovarajuće dimenzije po vašoj želji te se mogu opremiti odgovarajućim konektorima za priključivanje

Tehnologija grijaćog filma - karbonskih folija

IC grijaće karbonske folije – tehnologija budućnosti!

Tehnologija IC grijaćih karbonskih folija

Tehnologija karbonskih folija temelji se na tiskanom grafenu – ugljiku koji se u vrlo tankom sloju tiska na laminiranu PET foliju. Sa strane su dodani slojevi bakrenih vodiča za spajanje na mrežu. Zbog strukture tiska karbonska grijaća folija može se jednostavno skratiti na određenim mjestima. Što nam omogućuje praktičnu prilagodbu pri ugradnji.

Što je grafen?

Grafen je najtanji materijal poznat čovjeku, debljine jednog atoma, a također je nevjerojatno jak – oko 200 puta jači od čelika. Osim toga, grafen je izvrstan vodič topline i elektriciteta te ima zanimljive sposobnosti upijanja svjetlosti. Ovo je uistinu materijal koji bi mogao promijeniti svijet s neograničenim potencijalom za uključivanje u gotovo svaku industriju. S mnoštvom zadivljujućih svojstava, zbog kojih uvijek iznova dobiva titulu „čudesnog materijala”.

Savršen vodič topline

Grafen je savršen toplinski vodič – ima rekordnu toplinsku vodljivost – veću od one ugljikovih nanocijevi, grafita i dijamanta (više od 5000 W/m/K). Grafen provodi toplinu u svim smjerovima – on je izotropni vodič.

 

grijaci-film-ic-grijace-folijepodno-grijanje-02

Grijaći film za podno grijanje za laminat, vinil, parket,.. i ostale korisnosti grafena

Korisnost grafena

Grafen je iznimno svestran materijal i može se kombinirati s drugim elementima (uključujući plinove i metale) za proizvodnju različitih materijala s različitim superiornim svojstvima. Istraživači diljem svijeta nastavljaju kontinuirano istraživati i patentirati grafen, za široku paletu namjena u mnogim mogućim primjenama ovog materijala koji se upotrebljava za:

 • baterije
 • sustave grijanja i grijaće folije
 • tranzistore
 • računalne čipove
 • proizvodnju energije
 • superkondenzatore
 • sekvenciranje DNA
 • filtre za vodu
 • antene
 • zaslone osjetljive na dodir (za LCD ili OLED zaslone)
 • solarne ćelije

Uzbudljiv materijal

Grafen je uzbudljiv materijal koji privlači veliku pozornost – pogotovo otkako su Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine dodijelili Andreu Geimu i Konstantinu Novoselovu, koji su 2004. prvi izolirali grafen.

Više informacija;  https://www.graphene-info.com/graphene-introduction

https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene

grafen - grelne folije
Graphen - struktura

Odaberite svoj komplet za podno grijanje

Brza narudžba u našoj online trgovini! Odaberite svoj komplet, grijaću mrežu i termostat!!

NAJČEŠĆA PITANJA

Grijanje na struju može biti skupo samo ako se pokušava grijati zrak (kaloriferi i sl.). Infracrvena grijaća folija radi na principu toplinskog zračenja – zagrijava tijela i predmete u prostoriji, a ne izravno zrak koji je loš vodič topline. Klasično podno grijanje grije i pod – keramiku koja akumulira toplinu i emitira je u prostoriju. Dakle, ova vrsta grijanja nije preveliki potrošač električne energije.

Da, izolacija je potrebna i ima sljedeće funkcije:

 • niveliranje neravnih podova, zaštita i priprema za ugradnju
 • toplinska izolacija
 • smanjenje buke
 • zračenje infracrvenog vala prema gore
 • olakšava instalaciju dopuštajući instalaciju / udubljenja za kabele i priključke
 • Donja izolacija koja se postavlja ispod grijaće folije obično se bira između jedne od plivajućih podnih obloga za toplinsku i zvučnu izolaciju preporučene podloge s gornjim slojem aluminijske folije.
 • Gornja zaštitna folija koju postavljate preko grijaće folije (koja odvaja grijaću foliju i laminat) mora biti prikladna za upotrebu s podnim grijanjem (obično PE folija 0,2 mm). Služi i kao parna brana te sprječava ulazak vlage ili vode u grijaće folije.

Ako će završna podna obloga biti topli pod – vinil, PVC ili tekstil, potrebno je preko grijaće folije postaviti neki nosivi sloj, npr. Fermacell ili OSB ploče. Ovaj noseći sloj ima funkciju mehaničke zaštite karbonskog grijaćeg filma i apsorpcije infracrvenih zraka kao nositelja topline i ravnomjerne raspodjele topline. Mora se uzeti u obzir toplinska otpornost cijele konstrukcije.

Priključuje se na „uobičajenu” liniju s kontinuiranim opterećenjem od 16 A (za 3600 W). Ovdje treba pripaziti koliko je potrošača već priključeno na taj sklop. Ako želite cijeli stan obložiti infracrvenom grijaćom folijom, potrebno je konzultirati električara. Veće snage izvode se preko kontaktora.

Da, karbonska grijaća folija može se skratiti svakih 25 cm ili 2 cm, ovisno o vrsti. No ne smijete je skraćivati po širini.

Za postavljanje infracrvenih grijaćih folija u načelu nije potrebno posebno stručno znanje, pa foliju možete postaviti sami. Povezivanje i priključivanje na mrežu od 220 V mora obaviti kvalificirani stručnjak.

Postavljanje grijaće folije i na što paziti?

Za karbonsku foliju moraju se izolirati bakreni vodiči s lijeve i desne strane. Kad ih priključujete konektorima, potrebno ih je izolirati – izolacijsku traku dobit ćete u paketu

Ako je moguće, oštećeno područje može se izolirati. Ali budite oprezni: ako je bakrena traka oštećena ili neispravna, folija se više ne može upotrijebiti i mora se ukloniti. Prednost folije jest u tome što je možete skratiti i ukloniti samo oštećeni dio. Naravno, ostatak ponovo upotrijebite. Popravke i izmjene smije izvoditi samo kvalificirani električar.

Infracrvena grijaća folija može se postaviti na površine po kojima se hoda.

*Pažnja – folija se postavlja samo ispod namještaja koji je minimalno 7 cm iznad poda. Na primjer, krevet na nogama. Kako ne bi došlo do pregrijavanja, foliju nemojte na dijelove na kojima se nalazi namještaj – npr. ormari do poda

Infracrvena grijaća folija najčešće se postavlja kao dodatno grijanje postojećem sustavu grijanja.

 • Kabel/faza moraju biti zaštićeni prekidačem
 • Priključci moraju biti dobro izolirani
 • Pri ugradnji pazite da ne oštetite grijaće folije
 • Nemojte postavljati grijaću foliju ispod namještaja.
 • Provjerite otpor grijaćih folija prije završne ugradnje parketa, laminata

Mogu se upotrijebiti sve podne obloge, laminat, vinil, parket… koje imaju oznaku CE i prikladne su za podno grijanje, što je označeno odgovarajućim simbolom na proizvodu.

Važno je pridržavati se maksimalne dopuštene temperature koju je definirao proizvođač podne obloge i nikada je ne prekoračiti. Stoga je neophodna upotreba odgovarajućeg termostata s podnim senzorom.

Svi termostati iz naše ponude. Svi imaju mogućnost postavljanja temperature poda na podnom senzoru.

Infracrvena grijaća folija najtanja je verzija električnog izvora grijanja. Zbog male ugradbene visine vrlo je popularna ugradnja ispod podne obloge. Infracrvena grijaća folija ravnomjerno se zagrijava i na taj način osigurava ugodnu toplinu poda na cijeloj površini.

Vrijeme zagrijavanja poda ovisi o sljedećem:

 • materijal poda: beton ili drvo
 • izbor izolacije
 • vrsta poda

Dakle, vrijeme zagrijavanja može biti od nekoliko minuta do sat vremena.

Infracrvena grijaća folija mora biti debela najmanje 0,3 mm, inače nije predviđena za opterećenje i prikladna je samo za montažu na strop. Poznati proizvođači daju jamstvo do 10 godina, a samim time i vijek trajanja od 30 godina. Infracrvene grijaće folije proizvođača uz to imaju i CE certifikat.

Postavljanje grijaće folije

Grijaći film za podno grijanje za laminat vinil parket

podno-grijanje-grijace-mreze

kompleti

Sve što vam je potrebno za električno podno grijanje. Komplet set u odabranoj dimenziji s uključenim termostatom i podnim senzorom

grijace-mreze-za-podno-grijanje grijaća mrežica

Grijaće mreže

Trebate samo grijaću mrežu bez termostata? Dostupne su dimenzije od 0,5 m do 15 m. Također možete kombinirati nekoliko mreža.

Diditalni termostat za električno podno grijanje

termostati

Odaberite termostat za podno grijanje – analogni, digitalni ili WiFi za daljinsko upravljanje. Različite mogućnosti.

električno podno grijanje grijače mreže termostat za podno grijanje grijači film za infracrveno podno grijanje

Zanimljivi linkovi - podno grijanje

0