Električno podno grijanje – cijena i troškovi?

Električno podno grijanje – cijena i troškovi?

Električno podno grijanje stoji od 20 do 50 eura po četvornom metru. Cijene cjelokupnog sustava padaju što je površina polaganja veća. Točnija procjena ovisi o kvadraturi i izboru podnog grijanja. Pročitajte također

  • Kako izračunati trošak potrošnje električne energije i
  • Kada se električno podno grijanje isplati, a kada ne?

Troškovi grijanja ovise o danom objektu i namjeni

Kako izračunati trošak potrošnje električne energije za električno podno grijanje. Troškovi se mogu jednostavno izračunati jednostavnom formulom. No moramo znati da potrošnja ovisi o mnogo čimbenika. Izračun se temelji na maksimalnoj potrošnji, koja je u praksi uglavnom manja jer grijači ne rade neprekidno, već samo zagrijavaju. Troškovi ovise i o podnoj oblozi itd.

Električno podno grijanje – cijena i troškovi – kako izračunati?

Obračun troškova električne energije

(Snaga [u W/m²] / 1.000) x površina [u m²] x vrijeme rada [u satima] x cijena električne energije [u €/kWh] = troškovi električne energije [u eurima]

Trošak potrošnje električne energije ovisi o snazi grijanja, grijanoj površini i vremenu rada. Primjer: ako električno podno grijanje snage 150 W/m² na 20 četvornih metara radi deset sati, stoji oko 4,5 eura prema cijeni struje od pribl. 15 centi po kilovatsatu (2020.).

Međutim, ovo je najveća izračunata vrijednost. Što je objekt energetski učinkovitiji i vanjska temperatura viša, to je manje električne energije potrebno za električno grijanje. Troškovi u kući nultog energetskog razreda znatno su manji nego u neobnovljenoj starogradnji. Nadalje, ako se električno podno grijanje upotrebljava kao dodatno grijanje ili samo za osjećaj toplog poda, troškovi su znatno manji i gotovo zanemarivi.

U kojim se slučajevima električno podno grijanje isplati, a kada ne?

cijena-i-troskovi za električno podno grijanje

Kao dodatno grijanje

Kao dodatno grijanje, primjerice u kupaonici, gdje ste često bosi, a osjećaj toplih podova je neprocjenjiv. Dodatno ćete zagrijati kupaonicu u kojoj će temperatura prikladno biti viša nego u ostalim prostorijama. Pri takvoj upotrebi troškovi električne energije također su zanemarivi u odnosu na prednosti koje nudi podno grijanje.

Drugo područje primjene izgradnja je novih energetski štedljivih zgrada. U njima se sustavi mogu kombinirati s fotonaponskim sustavom, sustavom za pohranu električne energije i takozvanim oblakom električne energije. Spremište opskrbljuje grijanje električnom energijom u prijelaznom razdoblju. Podno grijanje zimi dobiva struju iz oblaka u koji ste ljeti dovodili višak električne energije. Takav sustav ovisi o individualnom i preciznom planiranju. Električno podno grijanje također se isplati zbog niske nabavne cijene sustava i zbog toga što nema troškova održavanja

talno gretje obloga

Idealno za grijanje vikendica i kuća za odmor

Vrlo je prikladno za primarno – osnovno grijanje prostorija koje nisu u svakodnevnoj upotrebi, primjerice vikendice i kuće za odmor. Brzo se zagriju kad je to potrebno. Grijanje se isto tako može uključiti na daljinu od kuće. Kad stignemo u objekt za odmor, već je ugodno toplo. Troškovi investicije su niski, odaziv je brz kada vam je potrebno, a troškovi električne energije niski su uz ovu vrstu povremene upotrebe.

Električno grijanje često nije prikladno kao samostalno grijanje u starim zgradama koje nisu renovirane i imaju lošu izolaciju. Čak i ako se može instalirati jeftino i jednostavno, sustav u takvim objektima može izazvati vrlo visoke troškove električne energije.

Nije prikladno kao osnovno grijanje starijih objekata

Električno grijanje često nije prikladno kao samostalno grijanje u starim zgradama koje nisu renovirane i imaju lošu izolaciju. Čak i ako se može instalirati jeftino i jednostavno, sustav u takvim objektima može izazvati vrlo visoke troškove električne energije.

Ponuda grijaćih mreža, setova i termostata

podno-grijanje-grijace-mreze

kompleti

Sve što vam je potrebno za električno podno grijanje. Komplet set u odabranoj dimenziji s uključenim termostatom i podnim senzorom

grijace-mreze-za-podno-grijanje grijaća mrežica

Grijaće mreže

Trebate samo grijaću mrežu bez termostata? Dostupne su dimenzije od 0,5 m do 15 m. Također možete kombinirati nekoliko mreža.

Diditalni termostat za električno podno grijanje

termostati

Odaberite termostat za podno grijanje – analogni, digitalni ili WiFi za daljinsko upravljanje. Različite mogućnosti.

električno podno grijanje grijače mreže termostat za podno grijanje grijači film za infracrveno podno grijanje

Zanimljivi linkovi - podno grijanje

Električno podno grijanje – cijena i troškovi?

0
termostat-podno-grijanje-02renovacija-kupaonice-i-podno-grijanje-02